Coachen, Begeleiden & Groei: Mijn ervaring als coach

Laatst vroeg iemand hoelang ik al coach ben. Ik ben inmiddels ruim 21 jaar zelfstandig coach als zzp’er. En daarvoor was ik als manager bij KPN ook een coach voor mijn team. Ik vond het geweldig om samen met één van de trainers naar klanten te gaan en op basis van de klantvraag een passende aanpak te kiezen. Even wat aandachtspunten meegeven voor de offerte of een iets andere insteek kiezen, de ander zien groeien in zijn rol, daar werd ik blij van. Maar ook bij de 1-op-1 gesprekken was er ruimte voor persoonlijke en professionele coaching, hoewel ik dat toen nog niet zo noemde.

Jonge jaren en turnen: Een natuurlijke coach

Eigenlijk zit het coachen er al van jongs af aan in. In mijn jonge jaren mocht ik graag turnen, vooral de brug ongelijk en sprong, en hielp ik ook andere turnsters. Al snel volgde ik een cursus voor jeugdleidster en jurylid bij de KNGV. Met de turnselectie werken aan een betere techniek of afwerking, daar genoot ik van. Ik was vaker in de sporthal te vinden dan achter mijn huiswerk. Aanwijzingen geven, de beweging nog eens over doen, met als resultaat een nieuw element leren of een vloeiendere beweging maken en een hoger cijfer tijdens de wedstrijden.

Die stralende koppies: De beloning van coaching

Tijdens de wedstrijden zag ik die gespannen gezichten. En dan, als de oefening goed ging, werd al het harde werken beloond. Stralende gezichten, met zo’n uitdrukking van “yes, I did it!” Zo gaaf! Het trainen en jureren heb ik vele jaren met veel voldoening gedaan. Een ander beter zien worden, een ander zien ontwikkelen, een ander meer zelfvertrouwen geven, daar haal ik mijn energie uit.

Coaching in de werkwereld: De grote mensen wereld

In ‘de grote mensen wereld’ is het niet anders wanneer ik managers of leidinggevenden help met hun (ontwikkel)vraag. Soms is het een kwestie van vragen stellen, een spiegel voorhouden, theorie delen of andere ideeën aandragen. Altijd met de vertaling naar de praktijk: hoe en wanneer ga je iets toepassen? Want daar zit de groei. Door iets anders aan te pakken of er anders naar te kijken, krijg je een ander gesprek of uitkomst. Ik word nog steeds blij als ik een bericht ontvang waarin staat: “ik heb het zo aangepakt en… het werkt!”

De rol van een coach: Zelf vliegen

Hoewel ik met veel oud-collega’s en oud-coachees nog steeds contact heb, ben ik al lang niet meer hun coach. Ik geloof dat je als coach tijdelijk iemand begeleidt, helpt, van informatie en inzichten voorziet. Maar uiteindelijk moeten zij het zelf doen. Tijdens het laatste coachgesprek zeg ik dan ook: “Ik laat je met een gerust hart los, je bent er klaar voor om te gaan vliegen.” Ze weten dat ze altijd bij mij terechtkunnen met vragen of voor overleg. Ik fungeer symbolisch als een tak, hoog in de boom, waar ze tijdelijk kunnen neerstrijken en het grotere plaatje kunnen bekijken. Er is altijd tijd om samen te reflecteren en indien nodig support te ontvangen, voordat ze de volgende stap in hun ontwikkeling nemen.

Jouw Coach- of Ontwikkelvraag

Heb jij een coach- of ontwikkelvraag waarmee je graag geholpen wil worden? Maak hieronder gerust een afspraak voor een intake.

Anita van der Molen

Anita – coach met passie voor groei

Mijn stijl kenmerkt zich door helderheid en duidelijkheid, met een vleugje Groningse nuchterheid en directheid. Jij moet zelf dingen (gaan) inzien. Vanuit die helderheid kun jij verder gaan. En we gaan vooral heel praktisch aan de slag.