Mijn kennismaking met Human Design

Hoe ik Human Design leerde kennen: Een persoonlijke ontdekking

Drie jaar geleden werd mij gevraagd: “Ken je Human Design?” Ik had er nog nooit van gehoord, maar mijn interesse was direct gewekt. Zoals altijd, wanneer iets mijn interesse wekt, wilde ik er alles over weten. Ik zocht informatie op het internet en vroeg mijn chart op. Wat bleek? Ik heb het energietype van een Projector met emotionele autoriteit en een 5/2 profiel. Dit was aanvankelijk abracadabra voor mij, totdat ik me verdiepte in de wereld van Projectors.

Wat is de rol van een Projector: Het begeleiden van verandering en verbetering

De projector is hier om veranderingen en verbeteringen te gidsen en te begeleiden. Ik overzie snel het geheel en weet de juiste mensen bij elkaar te brengen om verbeterdoelen te realiseren. Dit herkende ik bijvoorbeeld in mijn rol als trainer en consultant bij KPN, waar ik het fantastisch vond om de bereikbaarheid voor klanten te verbeteren. Maar vaak werden mijn ideeën in eerste instantie niet opgepikt. Dit verbaasde en frustreerde mij. Ik leerde dat dit te maken had met ‘het wachten op de uitnodiging’.

Wachten op de uitnodiging: Een experiment

Ik begon te experimenteren met ‘het wachten op de uitnodiging’. In plaats van direct oplossingen aan te dragen, zeg ik nu: “Interessant, ik heb wel een aantal ideeën, als je ze wilt horen, deel ik ze graag met je.” Pas bij een uitnodiging deel ik mijn inzichten. Dit leidt tot veel meer acceptatie. Eerder leek ik een betweter en werd mijn bijdrage niet gewaardeerd. Maar door deze nieuwe benadering verdween de frustratie en krijgt mijn input meer waardering.

Bitterheid: Mijn ‘not self’ thema

Bitterheid is mijn ‘not self’ thema. Wanneer ik bitterheid ervaar, komt dat omdat ik me niet gehoord en gezien voel en leef ik niet volgens mijn design. Hoewel ik geneigd ben om snel oplossingen aan te dragen, heb ik geleerd om bewust te wachten op de uitnodiging. Dit is uitdagend, maar het gaat steeds beter.

Burn-out en Human Design: Een nieuw perspectief

Projectors hebben in het algemeen meer balans tussen werken en rust nodig dan bijvoorbeeld een ander energietype zoals de generators. Als kind uit een ondernemersgezin leerde ik dat ‘niets doen’ gelijkstond aan ‘lui zijn’. Dus pakte is zelden of nooit rust. Ik werkte hard, hield mijn gezin draaiende en had allerlei neventaken. Dit leidde uiteindelijk tot een burn-out. Nu ik begrijp hoe ‘energie’ voor mij als Projector werkt, plan ik bewust meer rust in. En hoewel het niet makkelijk is, heeft deze nieuwe benadering veel opgeleverd. De angst voor een tweede burn-out is verdwenen.

Ontdek Human Design: Jouw persoonlijke reis

Ben je nieuwsgierig hoe Human Design voor jou kan werken? Maak hieronder een afspraak voor een reading en laat je verrassen. Leer vooral hoe je jouw leven makkelijker en in flow kunt leven

Anita van der Molen

Anita – coach met passie voor groei

Mijn stijl kenmerkt zich door helderheid en duidelijkheid, met een vleugje Groningse nuchterheid en directheid. Jij moet zelf dingen (gaan) inzien. Vanuit die helderheid kun jij verder gaan. En we gaan vooral heel praktisch aan de slag.